Gezonde voeding

Gezond eten

Gezond eten levert een belangrijke bijdrage aan een gezond leven. Het kan het risico verkleinen op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en een aantal vormen van kanker. Een gezond eetschema is ook de basis voor een gezond gewicht. In het algemeen geldt een gevarieerd eetpatroon met weinig verzadigd vet en volop groente en fruit als gezond.

Elk voedingsmiddel levert verschillende voedingsstoffen in verschillende hoeveelheden. Door gevarieerd te eten, is de kans het grootst dat het lichaam voldoende van alle voedingsstoffen opneemt. De basisvoeding zorgt voor voldoende voedingsstoffen. Deze kenmerkt zich door een ruime hoeveelheid brood, aardappelen, rijst of pasta en groente en fruit, aangevuld met melk en kaas, vlees, vis of eieren, en een kleine hoeveelheid halvarine of margarine. Verder is voldoende vocht van belang.

Gezonde voeding

Gezonde keuzes

In hoeverre het eetpatroon gezond is, is ook afhankelijk van de keuzes binnen de verschillende productgroepen. Om het gemakkelijker te maken goed te kiezen, heeft het Voedingscentrum per productgroep voedingsmiddelen ingedeeld in ‘bij voorkeur’, ‘middenweg’ en ‘bij uitzondering’. Wie vaak kiest voor producten uit de categorie ‘bij voorkeur’, heeft ruimte om af en toe producten te nemen uit de categorie ‘bij uitzondering’. Het gaat erom dat er een goede balans is tussen gezonde en minder gezonde keuzes.